Sânnicolau Mare este cel mai vestic oraş al României şi al judeţului Timiş, fiind şi cel de-al treilea oraş ca mărime după Timişoara şi Lugoj.

A fost atestat documentar în anul 1247, în „Diplomele privilegiate regale”, însă existenţa lui, vine din timpuri mult mai vechi. Sânnicolau Mare este un oraş de graniţă, având 6 km de frontieră cu Republica Ungaria, pe cursul neregularizat al râului Mureş. Oraşul este aşezat în Câmpia joasă a Arancăi şi pe malurile Canalului Aranca, un vechi curs al râului Mureş care, în timpuri îndepărtate, era navigabil.

Hotarul oraşului se învecinează la est cu hotarul comunei Saravale la 7 km, la sud cu hotarul comunei Tomnatic la 12 km distanţă, în sud-vest cu hotarul satului Nerău (comuna Teremia Mare) la 13 km distanţă, în vest la 12 km distanţă cu hotarul comunei Dudeştii Vechi ,iar la nord- vest la 6 km distanţă cu hotarul comunei Cenad. În linie dreaptă, localitatea se află la 5 km de graniţă cu Ungaria, la 26 Km de Serbia şi la 35 km de Triplex Confinium, borna de frontieră care marchează graniţa în trei direcţii a celor trei state: România, Ungaria şi Serbia.